Verslag Twilightrace 4 van 1 juni 2016

De 4e Twilightrace was er eentje met een onverwachte wending. Als alles volgens plan verliep, zou ik mee varen met Rinus de Jonge aan boord van Easy Living (formerly known as Wemeldinges). In de file op de Antwerpse Ring belde Rinus mij op dat zijn boot niet in het water geraakt is: teveel andere klusjes. Op zoek naar een andere boot ...

Eens in Wemeldinge had ik al besloten dat ik in de A-klasse Spindrift of Zephyr ging versterken. Tot plots de bemanning van Antilope aan de wedstrijdleider (of is het –lijder) vroegen of er nog ergens een mannetje mee kon, want zij hadden twee afzeggers.

Waarop Marc onmiddellijk de vraag aan mij stelde, zonder rekening te houden dat er eigenlijk geen vrouwen welkom zijn aan boord van Antilope.

Gelukkig was ik mij er ook niet bewust van toen ik die vraag kreeg. Vlug even de zeilkleding aangetrokken in de toiletruimte bij BomDia, het overtollige gerief meegegeven met manlief (oeps sorry), want ik denk dat ze mij niet graag zien komen met mijn gevulde zeilzak J

Aan boord een vlugge kennismaking met de crew en even bespreken op welke taak ze mij kunnen inschakelen. Tijdens mijn leertraject op Achiroe heb ik alles wel eens gedaan van grootzeil tot voordek. Het roer in handen nemen deed ik enkel tijdens deliveries. Hoe dan ook, elke boot is anders.

Uiteindelijk gaven ze mij het volle vertrouwen om de genuatrim te doen, samen met Pat Nuyens. Ook de loef van de spinnaker en het binnenhalen van de spi behoorde tot mijn takenpakket.

Onze start was zeker niet verkeerd, maar Byron II leek als een speer weg te glijden naar de O19. Om nog maar te zwijgen over een iets te blitse start van cAp: te vroeg of niet te vroeg, de wedstrijdleiding heeft altijd gelijk.

Met al het mannelijke geweld was het best rustig aan boord, volle focus op zijn of haar taak. Voor mij was het toch even zoeken naar de ideale trimpositie, zo zonder stootrand om mij tegen af te zetten en tegelijkertijd toch wat kracht te kunnen zetten.

In de reling tijdens volle wedstrijd vernam ik pas dat de mannen enkele jaren geleden afgesproken hadden om geen vrouwen aan boord meer mee te nemen. Om er direct aan toe te voegen dat ze hun mening misschien toch moeten herzien, oef! Nu kon ik met een gerust gevoel verder zeilen.

Klasse B voer baan A: via O19, AW3, O18, O20, O19, O18, O20, O19 en vervolgens finish. Pas bij de derde boei namen we de koppositie over. Toch bleef Byron II zelfs tijdens het spinnakerrak gevaarlijk dichtbij. En ook cAp zat zeker nog in onze gevarenzone.

Voor de eerste keer in mijn Twilight-geschiedenis haalde ik line honours. Helaas hadden we net niet genoeg voorsprong om ook de eerste plaats binnen te halen. Zo blijft Antilope nog even op z’n honger zitten op die eerste overwinning in dit seizoen... en dat geldt ook voor mij.

Maurits Homan behaalde met cAp een ruime overwinning in de B-klasse, gevolgd door Antilope en Byron II van Dimitri Bratkowski.

In de A-klasse, die baan B voer, zag je na afloop een stralende glimlach op het gezicht van onze WSVO-voorzitter Stéphane Van Den Bergh. Het contrast met vorige week kon niet groter zijn.

Saltwater2 had een goede wedstrijd gevaren: line honours en ook in gecorrigeerde tijd behaalden ze de 1e plek, voor Donna Anna (Leon Van Vliet) en Zephyr (Pieter André).

De volledige uitslag van Twilightrace 4 staat op onze website. Geen professionele foto’s, want onze fotograaf trok zelf nog eens haar zeilpak aan en voer mee met Spindrift.

Woensdag 8 juni vind je mij aan boord bij Ghost. Zij nodigden mij uit tijdens de Schelderegatta die (letterlijk) in de mist opgegaan is...

Els a/b Antilope

Uw reactie wordt pas geplaatst nadat deze is vrijgegeven door de webbeheerder van de WSVO.

Zoeken

U bevindt zich hier:WSVO Home | Wedstrijden | Verslagen Twilight Races | Verslag Twilightrace 4 van 1 juni 2016