Verslag Twilightrace 1 (11 mei 2016)

Een nieuw seizoen Twilightraces … tijd om terug in de pen te kruipen.

Aangezien er geen Achiroe meer in Wemeldinge ligt, lijkt het mij een leuk idee om te “boathoppen”. Zo kan ik telkens vanuit een andere kuip en vanuit de verschillende klassen een verslagje schrijven.

Een eerste Twilight kan altijd spannend zijn, zowel voor de deelnemers, het startschip en het wedstrijdcomité. Daarom ging ik gretig in op de uitnodiging van Adri om mee te gaan met het startschip Teunis. Op Adri’s verzoek is de startlijn en –richting gewijzigd om zo de talloze valse starts (vooral in klasse B) te vermijden. Vanaf nu starten we telkens tegenstrooms en tussen de oranje boei en de Teunis.

Net zoals vorig jaar een zeer behouden start van de A-klasse waarbij Spindrift, Vondeling en Saltwater als eerste weg waren, weliswaar 10 seconden na het startschot. De 11 deelnemers kregen baan B (7 NM) voorgeschoteld, ver weg van de Teunis.

De start in klasse B ging er iets rumoeriger aan toe. Anderhalve minuut voor het startsein was het al een drukte van jewelste zowel door de ophoping van boten als door de decibels. The Max kwam in volle snelheid tussen alle boten door, helaas iets te snel waardoor Bram Verwijs helemaal moest afvallen om niet te vroeg te starten. Close call.

Sailforce liet de drukte aan de startboei aan zich voorbijgaan en koos voor een behouden start dichter bij het startschip en met meer snelheid.

De B-klasse met 9 boten voeren baan A (8,9 NM) waarbij de deelnemers na de O19 terug richting start/finishschip kwamen om ook de AW3 te ronden. De bemanning aan boord van de Teunis kon deze lus in het parcours zeker smaken.

Aan boei AW3 kwam Sailforce, dankzij de behouden snellere start, mooi als 4e boot door, na respectievelijk Antilope, Ghost en The Max en voor Byron II, Captain Jack, The Untouchables, cAp en tot slot Guanabara die helaas de regenboogspinakker scheurde tijdens dit rak.

Na deze passage ging ook de B-klasse terug richting boeien O18/O19/O20 zodat we op het startschip even tijd hadden om de vlaggenmast weg te halen, een biertje te drinken, te genieten van lekkere hapjes die Adri voor ons meebracht en een babbeltje te slaan.

En waar babbelen we zoal over? Over de verschillende restaurantjes in Wemeldinge waar je lekker kunt eten, zo ook over de eerste Twilightrace Hap die Bom Dia serveerde en zeker in de smaak viel. Ook de mooie eerste Twilight met bijhorende zonsondergang was één van de gespreksonderwerpen.

Een 1u15 na de eerste start moesten we opnieuw aan de slag: de eerste boten uit de A-klasse kondigden zich richting finishlijn aan. Op het laatste stuk was het nog spannend tussen Saltwater en Seabreeze voor de line honours, maar het was toch die laatste die uiteindelijk 10 seconden voor Saltwater over de finish kwam. In gecorrigeerde tijd gaat de overwinning naar Zephyr, voor Seabreeze en Spindrift die double handed voer.

Ook in de B-klasse bedroeg het verschil aan de finish tussen de twee eerste boten amper 13 seconden. Line honours voor Ghost die ook in gecorrigeerde tijd eerste werd, voor Antilope en Captain Jack.

De afwezigen hadden weer eens ongelijk, het was een mooie avond met een lekker windje en een prachtige zonsondergang.   

Op naar de volgende Twilightrace! Dan stap ik aan boord bij Marco Van Dijke van de Sailforce. 

Adri, bedankt voor de gastvrijheid en de gezelligheid aan boord van de Teunis.

Els a/b startschip Teunis

 

P.S.: foto's te bekijken via https://www.facebook.com/media/set/?set=a.853121554793907.1073741834.689852421120822&type=1&l=3ed668d9d0

Uw reactie wordt pas geplaatst nadat deze is vrijgegeven door de webbeheerder van de WSVO.

Zoeken

U bevindt zich hier:WSVO Home | Wedstrijden | Verslagen Twilight Races | Verslag Twilightrace 1 (11 mei 2016)