vrijdag, 06 juni 2014 00:00

Blijf op zee in contact met Spot Connect

Geschreven door

Contact houden met het thuisfront is iets wat we wel allemaal willen wanneer we een zeereis maken. Bij onze laatste zeereis naar Ramsgate vormde dit echter geen probleem en zo te zien ook niet meer in de toekomst. Bij zo'n zeereis duurt het niet lang of je bent binnen de paar uur ontkoppeld van enig GSM-netwerk en mailen of berichten sturen gaat dan niet meer. Via onze AIS kon onze familie ons wel volgen via www.marinetraffic.com maar eens buiten het VHF-netwerk via de landstations houdt het ook hier op en is een accurate positievermelding via je thuiscomputer pas weer opvraagbaar eens je schip zich weer binnen het VHF-bereik bevindt van de landstations.

AIS is een zeer goed middel ter beveiliging van de scheepvaart en je kan er evenwel wel een mayday bericht mee versturen (class A & B) maar aan echte communicatiemogelijkheden schiet het natuurlijk te kort en dit is trouwens ook niet de bedoeling van een AIS transceiver.
Eerder gebruikten wij op de WURREL sateliettelefonie (via een sateliettelefoon IRIDIUM 9505A).

Prachtding welliswaar maar kostelijk in gebruik ( ca € 2,00 p minuut) en een niet -klantvriendelijk systeem qua abonnementskost (activatiekosten, prepaid- en postpaidtarieven, abonnementsprijzen, ...). Maar zeer doeltreffend voor telefonie en sms-berichten op iedere plek ter Aarde. Maar gezien de naar mijn mening klant-onvriendelijke permanente aansluitvoorwaarden ging ik dus op zoek naar een alternatief en ik kwam bij de SPOT CONNECT uit.


SPOT CONNECT is een toestelletje zo groot als een lucifersdoosje welke voorzien is van een satelietzender en een GPS. Via een app kan je een bluetooth verbinding maken met om het eender welk type smartphone of PC in de omgeving van je SPOT CONNECT. In ons geval dus een Samsung S3. De SPOT CONNECT bevindt zich dus op je boot binnen het bereik van je smartphone ergens aan je kaartentafel.

Mijn ervaring is dat je de SPOT CONNECT gerust binnen mag opstellen als je schip uit kunststof is vervaardigd alhoewel de fabrikant een buitenopstelling aanraadt. Je mobieltje fungeert als toetsenbord en zendt je bericht via bluetooth naar je SPOT CONNECT welke vervolgens dit berichtje via een uitgebreid satellietnetwerk doorstuurt naar je bestemmeling en dit op plaatsen waar je dus zelf geen gsm-bereik hebt.

Alles gebeurt vliegensvlug en de ontvangst bij je bestemmeling is binnen de 10 minuten, ofwel per mail en/of sms. Dit laatste kies je zelf vooraf op je phone en determineer je bij de opmaak van je vooraf ingestelde contactpersonenlijst binnen de app op je smartphone. In mijn geval was er een 100% ontvangst van al de gestuurde berichten, zowel via mail als per sms.

Wanneer het gestuurde bericht een sms is dan ontvangt de bestemmeling een bericht met je tekst en de vermelding in positie-coördinaten eraan toegevoegd; wanneer je bericht een mail is dan krijgt de bestemmeling een mail met je tekst en een 2-voudige link waar men kan op klikken en ineens een kaart (bijvb Google Maps) tevoorschijn brengt met je positie (+ nogmaals het bericht) erop vermeld. .... Mooi toch, niet? Zelf zie je op de SPOT CONNECT via enige led-verklikkertjes wat de status is van je bericht en dus goed is verzonden of niet. De SPOT CONNECT heeft een ingebouwde functie dat blijft proberen je bericht te sturen tot wanneer het bericht effectief verstuurd is. Zeker handig dus in geval van het sturen van een SOS.

Let wel:

het is een one-way communicatie: de ontvanger kan niet antwoorden op de mail gezien je zelf buiten het bereik bent van enig gsm- of wifi-netwerk. Het is dus een "NO-REPLY"-mail. In het geval van een verstuurde sms kan de ontvanger je wel antwoorden via mail of sms maar zelf zal je het antwoord pas ontvangen eens je schip zich weer binnen het bereik van een gsm-netwerk bevindt. Natuurlijk kan de ontvanger je steeds bereiken via je sateliettelefoon indien je daar over beschikt. Hier zit dus het verschil met sateliettelefonie waar je steeds een 2-way communicatiemogelijkheid hebt, en dit om het even waar. Maar daar schuilt ook de hoge prijs van sateliettelefonie dus.

De SPOT CONNECT, welke zelf ook van een fysische "noodbericht-verzendingsknop" is voorzien, en dus in het geval van een S.O.S een noodbericht kan versturen zonder dat je smartphone er voor iets tussen zit (bijvoorbeeld je smartphone is in het water gevallen .....), configureer je (makkelijk) vooraf via je PC. De app op je smartphone is gratis. Je kan op je pc contactgroepen en contactpersonen maken, op voorhand opgemaakt berichten (max 130 karakters) of berichten ter plaatse op je boot van max 45 karakters. Dit alles is voldoende om je naasten genoeg informatie door te geven; bij tekortschieting kan je eventueel meerdere berichten na elkaar versturen. Eens alles op je app staat (via synchronisatie tussen je smartphone en pc) dan mag je je pc thuis laten. No need of Hard Disks of SSD anymore .....
SPOT CONNECT heeft nagenoeg wereldwijde dekking en wordt veel gebruikt bij wereldreizigers in woestijnen, bergen, wouden etc. en vindt nu ook zijn liefhebbers in de watersport men dunkt.


Het toestel wordt gevoed door 2 Lithium penbatterijen welke zeer lang meegaan. Je kan het in Belgie verkrijgen via o.m. Maes Electronics in Sint Niklaas en kost zowat € 190,00 op zich; de berichtenbundels zijn prepaid verkrijbaar op hun site (www.findmespot.com) en er is een eenmalig activatie van je satelietabonnement van € 45,00 verschuldigd. Een berichtenbundel van 200 berichten kost zowat € 90,00. De config duurde een half uur eer alles werkte naar behoren en ik ondervond geen problemen, noch bij de config noch bij het gebruik op zich.

Bijkomend kan je ook aan pagina delen via internet (via de site van de SPOT CONNECT) en je complete reis laten tracen zodoende je fans ten allentijde je zeereis kunnen volgen via internet. Dus al bij al een aanrader en vrij democratisch, dit zeker overwegende dat dit toch een stukje verhoogde veiligheid inhoudt wanneer je ergens in een noodsituatie terecht komt en je niet onmiddellijk bereikbaar zoudt zijn of je zelf geen connectie kan leggen via je VHF. Wij mochten het gelukkig alleen gebruiken om aan onze naasten mede te delen wanneer we nu eindelijk de bar van de Royal Temple Yacht Club van Ramsgate zouden vervoegen. We stelden de SPOT CONNECT buiten dienst eens de glazen gevuld werden ....

Wanneer je meer info wil bekomen dan kan iedereen steeds terecht bij mij.

Je vindt mij op steiger V9 wanneer mijn vlag aan de stok hangt.......Alex Persijn, s/y Wurrel

Lees 25709 keer
Meer in deze categorie: Twilight Race 2018 »

We hebben 96 gasten en geen leden online

Weersverwachting
Wemeldinge
Weeronline.nl - Meer weer in Wemeldingeweeronline.nl Altijd jouw weer

Zoeken

U bevindt zich hier:WSVO Home | WSVO Archief | Activiteiten Archief | Overige Activiteiten | Blijf op zee in contact met Spot Connect