dinsdag 26 mei 2015 00:00

Openingstocht Pinksterweekend 2015

Geschreven door

De openingstocht tijdens het Pinksterweekend bracht dit jaar maar liefst 18 zeil- en motorboten en in totaal 45 WSVO-vrienden naar het Grevelingenmeer.

De briefing vond vrijdagavond plaats tijdens een gezellig en druk borrel- en babbelmoment in het clubgebouw. Zaterdagochtend spraken we af om 10u30 in de havengeul van Wemeldinge voor een gezamenlijk vertrek richting de eerste tussenstop, Bruinisse.

De vroege vogels op zaterdagmorgen moesten jammer genoeg een paar

fikse regenbuien trotseren, gelukkig was dit geen voorbode voor de rest van het openingsweekend.

Uiteraard heb je ook de goedweerzeilers aan boord van Achiroe, Zeeuwin en Hartendief die pas later op de dag konden vertrekken richting onze eerste tussenstop. Met zon, wolken en een lekker windje ging Achiroe langs het Brabantsche Vaarwater en de Keeten. Geen short cut langs de Witte Tonnen Vlije, opkruisen in dat geultje wordt niet geapprecieerd door de beroepsvaart.

Aan de Grevelingensluis is het zoals verwacht bijzonder druk en dat zorgt toch voor de nodige stress bij menig schipper en bemanning, om nog maar te zwijgen over de sluiswachters.

Na de zotte doortocht in de “Sluis de Fou” stond voorzitter Stéphane de laatkomers op te wachten zodat we onmiddellijk wisten in welke box we mochten afmeren. Achiroe kreeg de kwallenbox toegewezen … Nog nooit zoveel kwallen samen gezien.

.                    

Op de eerste avond ontving restaurant De Meeuw in Bruinisse onze groep voor een lekker rondje speksteen grillen.

Met een drankje in de hand en een bitterbal in de mond sloten we een prachtige dag af in het clubhuis van WSV Bru. Sommige vrouwen volgden hier de puntentelling van het Eurovisiesongfestival en zagen België knap vierde worden. En de mannen waren vooral onder de indruk van de tv-presentatrices…

Op dag twee waren de weergoden ons meer dan goed gezind. Een blauwe hemel, een stralend zonnetje en een matig windje, dit wordt een mooie zeildag. Met een onstabiele windkracht en –richting maken we ons op voor een kruisrak van 15 mijl richting de andere kant van het Grevelingenmeer.

De zeilers halen het beste uit zichzelf naar boven … en soms ook een Code Zero en de beste Yanmar-zeilen om in Port Zélande te geraken. Naar verluidt wilde Hartendief het Grevelingenmeer iets te diep leren kennen. Tja Patrick, vrouwen aan het stuur … J

In tegenstelling tot Bruinisse konden alle 18 boten aan dezelfde steiger afmeren. Na het afmeren en aftuigen kon het kuipborrelen beginnen. Stella’s kuip bij Dirk was als eerste goed bevolkt, nadien was de tijd rijp om de kuip bij Christel & Stéphane (Saltwater) uit te testen. Ook Teunis, ook wel bekend als het startschip voor de Twilightrace, kreeg behoorlijk wat volk over de vloer. Kortom, de sfeer op de L-steiger bleek opperbest.

In Port Zélande waren we voor ons avondmaaltijd te gast in Brasserie Le Bateau aan de jachthaven.

Na het eten zakten de WSVO-vrienden af naar de Teunis, want Adri mocht om middernacht zijn verjaardag starten onder luid Happy Birthday gezang van de zeilers. Proficiat Adri!

Veel vroege vogels op maandagmorgen voor de terugkeer naar Wemeldinge, wellicht om de drukte in de zotte Grevelingensluis voor te zijn. Voorzitter Stéphane verlaat als laatste zeilboot de haven in Port Zélande … je weet wel wat ze zeggen van een echte kapitein J

Aan de wind, halve wind, voor de wind en ook misschien wel in de wind: voor ieder wat wils tijdens deze openingstocht. De afwezigen hadden zoals steeds ongelijk!

WSVO wenst alle watersporters een mooi vaarseizoen.

Els a/b Achiroe

Gelezen: 3333 keer
U bevindt zich hier:WSVO Home | Agenda | Activiteiten Archief | Openingstocht Pinksterweekend 2015